Halen & Brengen

Amycus is een prachtige vereniging en kan beschikken over

 • een grote en goed onderhouden vloot
 • een mooi clubhuis
 • twee botenwagens
 • een verzorgd terrein
 • een kade aan perfect roeiwater
 • een bemande bar
 • coaching voor wedstrijdploegen
 • roei-instructie
 • fifty-fit
 • de Cottwich Almelo Regatta
 • indoor-training, in 2014 vanaf 28 october, info Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • ons clubblad "Amycaliteiten" 
 • goed bemensde commissies
 • en nog veel meer .....

 

Dit alles is er dankzij de leden; ze zijn actief als coach, instructeur, lid van een van de commissies of van het bestuur. Allemaal op vrijwillige basis, omdat ze daar plezier in hebben. Lid zijn van een vereniging betekent  halen én brengen: het staat ieder lid uiteraard vrij om te bepalen wat en hoeveel hij/zij wil brengen.

Er zijn echter een drietal activiteiten waarvan we vinden dat we ze met  alle leden moeten oppakken: voor die activiteiten word je ingeroosterd door de desbetreffende commissie. Hieronder kun je zien wanneer je ingeroosterd staat; we rekenen dan op je. Mocht je verhinderd zijn, zorg dan zelf voor een vervanger. Het gaat om een drietal activiteiten:

 

De roosters zijn hangen aan het prikbord in de hal. Mocht je een vervanger zoeken: nadat je ingelogd bent via het menu met het slotje boven aan de pagina, zul je de actuele ledenlijst in het besloten leden-deel van deze site aantreffen. Als je je wachtwoord vergeten bent, kun je automatisch een nieuw wachtwoord toegestuurd krijgen. Heb je (nog) geen gebruikersnaam, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

Roeitechniek

Wil je beter gaan roeien, dan helpt het niet om hetzelfde te blijven doen.

Er is tegenwoordig op internet veel roei-inspiratie te vinden; op youtube o.a. onder de zoekterm "rowing technique" .

Hieronder twee klassieke video's van de roeibond:

 

KNRB instructievideo, deel 1

KNRB instructievideo, deel 2

 

 

 

 

Veiligheid

 

Veiligheid is het eenvoudigst te bereiken door roeiers en coaches die zelf blijven nadenken en geen onverantwoorde risico's nemen.

Zonder uitputtend te willen zijn, gaan hierbij een aantal uitgangspunten waar je aan moet voldoen als je het water op gaat:

 • controleer voor de afvaart of de heelstrings aanwezig zijn en vastzitten

 • vaar altijd aan stuurboord-wal

 • indien ongestuurd: kijk iedere 10 halen goed om

 • bij mist waarbij de spoorbrug niet is te zien, bij koude en wind, bij storm of vorst zal een een vaarverbod afgekondigd zijn; het is aan de roeicommissaris om aan de hand van de hier genoemde regels te bepalen of er door hem of haar een algeheel vaarverbod wordt afgekondigd. Dit zal geschieden op de homepage van de site en zal duidelijk op het bord in de hal van het clubhuis worden vermeld. 
 •  
 • draag wit of een felle lichte kleur, om te zorgen dat je gezien wordt

 • mocht je onverhoopt omslaan: zo klim je terug in de boot. Plus nog een filmpje om e.e.a. nog aanschouwlijker te maken

 

 

Wedstrijden

Meedoen aan een roeiwedstrijd is leuk en spannend: je komt direct te weten waar al je trainings-inspanningen toe hebben geleid en weet je waar je staat in jouw veld / nummer / categorie / leeftijd….
Ook voor de vereniging is het goed dat Amycus gesignaleerd wordt op wedstrijden.

 • De botenwagen is voor het transport naar de wedstrijd ter beschikking; schrijf hem af in het afschrijfboek zoals dat ook met boten moet; het voorkomt misverstanden in geval van meerdere wedstrijden in een weekend. 

 • vergeet niet ruim voor de wedstrijd een wedstrijdcontract met de KNRB af te sluiten. Hiermee verklaar je met name dat je geen doping gebruikt. Een mail naar de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. is voldoende; je krijgt dan een pdf van het contract uit de KNRB ledenadministratie toegestuurd, dat je dan ondertekend naar het bondsbureau moet sturen.

 • Senioren betalen hun eigen inschrijfgeld; voor jeugdleden wordt het inschrijfgeld door de vereniging betaald

 • De inschrijving wordt gedaan door de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; het verschuldigde inschrijfgeld wordt door de penningmeester betaald, die het inschrijfgeld vervolgens weer bij de deelnemende senioren incasseert.

 

Afstellen

 

Over het afstellen is veel gezegd en geschreven: hoek, hoogte, span, handel en voetenboord doen allemaal ter zake om lekker te kunnen roeien. De combinatie van deze af te stellen onderdelen bepaalt hoe er geroeid wordt. Lekker roeien verschilt per persoon: wat ben je gewend, hoe lang/zwaar ben je, hoeveel ervaring neem je mee? Omdat er voor ieder lid een goed afgestelde boot moet zijn, worden hoek, span en handel voor alle boten standaard afgesteld door de mensen die daartoe door Rob, onze Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zijn gemachtigd. Het lijstje met namen zal boven het afschrijfboek worden gehangen. Ieder ander treedt dus eerst in overleg met de materiaalcommissaris, alvorens de afstelling van een boot te veranderen.

Mocht je een afstelling voor wat betreft de hoek, span en handel niet prettig vinden, probeer dan een andere boot.

Mocht je er dan nog niet uit komen, meld dat dan aan Rob.

Het voetenboord kun je altijd verstellen en bij een aantal boten kun je tegenwoordig ook de hoogte met de rode clip-ringetjes aanpassen. Ook dat staat je vrij, mits je de hoogte na de outing weer terugzet.

Botenwagen

Hier zetten we nog een mooie foto neer van zowel de kleine als de grote botenwagen

De botenwagen mag door ieder lid, dat de botenwagen gereserveerd heeft (via het afschrijfboek, net als met een boot), worden gebruikt voor het transport van boten van Amycus.

Weet wel waar je aan begint: het is een hele lengte.

Om met een aanhanger te mogen rijden heb je een rijbewijs B nodig. Als de aanhanger zwaarder is dan 750 kg (de grote botenwagen weegt 1375 kg) dan mag je met een rijbewijs B de aanhanger trekken als aan twee voorwaarden is voldaan: 

 1. de toegestane maximummassa van de aanhangwagen is niet meer dan het ledig (gewicht leeg voertuig plus het maximaal aantal toegestane kilo's aan lading) massa van de trekkende auto
 2. De toegestane maximummassa van de combinatie van de trekkende auto en de aanhangwagen is niet meer dan 3.500 kg

Kijk voor je gaat rijden of de boten goed vastgesjord zijn,of het gewicht goed is verdeeld, de banden op spanning zijn en met name of de remmen en de verlichting in orde zijn.

Is een van deze zaken niet in orde, ga dan niet op pad voordat de mankementen verholpen zijn.

Met de afschrijving in het afschrijfboek bevestig je dat je aan alle bovenstaande voorwaarden hebt voldaan.

 

Afschrijven

 

Amycus kent , zoals veel andere verenigingen, een digitaal afschrijfsysteem. Afschrijven is belangrijk : naast de functie van reserveren van een boot, is duidelijk wie er op het water is en wie een boot voor een schademelding heeft gebruikt. Tot slot kan de botenplancommissie het aantal afvaarten per boot(type) gebruiken bij het maken van het botenplan. 

Afschrijfregels:

 • afschrijven kan een week van te voren

 • maximaal 2 uur per outing

 • meer dan een kwartier te laat: afschrijving vervalt en een andere ploeg kan de boot afschrijven

 • hou je aan de bloktijden: zaterdag en zondag van 8 tot 9.30 uur en van 9.30 - 11 uur

 

WebcamNK 2012: M16 2x

deze plek is gereserveerd voor de Amycus-ploeg die het meest recent een nationale titel heeft behaald

AEGON Development 2015 LD2x

deze plek is gereserveerd voor de Amycus ploeg die het meest recent een KNRB klassement heeft gewonnen

Contact

Twentse Roeivereniging Amycus
Badweg 22
7604 PN ALMELO
tel: 0546- 570131
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

(C) Twentse Roeivereniging Amycus, Almelo - Alle rechten voorbehouden